Schelphoekweekend 2-4 oktober Zeeland 2020

Eindelijk konden we weer naar ons zo gelieve plekje in Zeeland! (Volgens sommigen ons tweede clubhuis.). Corona had in het voorjaar roet in het eten gegooid en dat dreigde bijna weer te gebeuren., maar Minister Rutte was ons genadig.
We vertrekken met aanzienlijk minder deelnemers dan we gewend zijn, omdat ook de Schelphoek nu eenmaal toch z’n beperkingen heeft. Zodoende kunnen we allemaal voldoende afstand houden en toch een gezellig weekend organiseren met véél duiken, lekker eten en elkaars gezelschap.
De vrijdag begint al goed: om 10:25 uur is de kentering bij de Zeelandbrug en Mieke, Reindert en Loek glijden al zo vroeg het water in. Het doel: een zeepaardje, dat deze zomer al vaker werd gesignaleerd door allerlei duikers uit het land. Maar waar zit ie? Zo’n klein zwart diertje van ong. 5 cm. is moeilijk te spotten. Ze hebben in de afgelopen seizoenen al vaker gezocht, maar hem tot nu toe nooit gevonden. Spannend dus of ze hem gaan zien!
Het weer laat zich niet van z’n beste kant zien. Er staat een koud windje en het water begint al behoorlijk af te koelen. Jammer genoeg is het zicht ook niet best. Het trio zit het gelukkig mee! Na wat zoekwerk wordt het zeepaardje gevonden! Drie gelukkige duikers!
Na zo’n eerste duik met een zeepaardje wordt er op gegokt dat ook de tweede duik die dag bij de Zeelandbrug opnieuw een zeepaardje zal opleveren. En ja hoor … Ondanks het slechte zicht wordt er op de volgende kentering nog een (of dezelfde?) gevonden. Het weekend kan nu al niet meer stuk.
In de loop van de vrijdagmiddag en -avond komen de andere clubgenoten naar de Schelphoek. Er worden pannenkoeken gebakken, soep gegeten en ’s avonds wordt er heerlijk ontspannen.
Zaterdagochtend staan we met z’n allen vroeg op. Tonnie moet voor haar instructeurscursus drie praktijklessen geven en daar hebben we genoeg “cursisten” voor weten op te trommelen. Twee van onze 1*-cursisten doen mee aan de oefeningen en doen zo ervaring op die hun 1*-brevet zelfs overstijgt. We meten hoeveel je aflegt met 1 vinslag, we oefenen lijnduiken en oefenen navigatie op natuurlijke herkenningspunten. Het water is in de Grevelingen lekker helder, dus voor onze cursisten is dat genieten. Oefenen voor je brevet en meer en ook nog leuke dingen zien. Dan gauw omkleden en je warme kleren aan.
Zaterdagmiddag splitst de hele groep zich traditioneel gezien op in verschillende groepjes. De een gaat duiken in de Grevelingen, maar Mieke, Reindert, Frits en Loek vertrekken naar Sint Annaland voor een echte driftduik. Het water is er een stuk helderder dan bij de Zeelandbrug. Raar genoeg brengt de stroming Mieke en Reindert helemaal richting het geplande uitstappunt, terwijl Frits en Loek zowel op een stroming heen en op een andere stroming terug driften. Heerlijk ontspannend duiken dus!
’s Avonds gaan we met z’n allen aan twee verschillende mosselmaaltijden. Daarna volgt nog een lange gezellige avond met flinke blokken hout in de open haard!
Ook zondagochtend wordt er weer gedoken. Dit maal bij de Nieuwe Kerkweg. Daar kan je binnen omkleden. Ook hier gaat vrijwel iedereen weer het water in. Onze cursisten gaan er weer voor en zien leuke krabben, zeedahlia’s, anemonen, naaktslakjes en nog meer. Zo komen we allemaal blij het water uit. Binnen omkleden en je warme kleren aan.
Jammer dat het zo hard waait en weer regent. We gaan terug naar de Schelphoek. Uitgebreid lunchen en daarna de boel opruimen. Dan rustig aan naar huis. Nagenieten van een heerlijk weekend en langzaamaan instorten op de bank.