Zomeravond duik Twiske

Ik herinner me nog een prachtige zaterdag in oktober 2 jaar geleden toen ik bij 23 graden een duikje maakte in de Noordzee. Zo'n dag is het vandaag weer. Het is weliswaar nu september, maar ook vandaag is het weer erg warm.
Tijd voor een duikje en gelukkig werkt de app groep van Thalassa goed. Er is al een oproep verschenen van Mieke en Reindert voor een avondje duiken in het Twiske.
We spreken met z'n vieren af op het Kure-Jan strand. Ik ben hier al lang niet meer geweest en zie dat er een heel net omkleed-plateau is aangelegd van betonplaten. Vlak voor zonsondergang stappen we het water in en zien de zon nog net achter de bomen zakken.
De watertemperatuur is prima, maar het zicht belabberd. Hooguit 1m.
Rustig glijden Frits en ik de groene soep in richting de platformen en zodra we wat dieper komen wordt het zicht ietsje beter. We vinden de lijn die ons rechtstreeks naar de platformen leidt. Ineens verschijnt er een snoek in beeld. Frits probeert een foto te maken. Even verder zien we er nog een en ook nog een flinke snoekbaars. Dat valt niet tegen met dit zicht! We maken een rondje om een van de platformen, maar zien weinig andere vissen. Het zicht blijft beperkt en we gaan richting het strandje. Op een diepte van ongeveer 6 á 7m. gaan we verder. Hè ... daar is ineens nog een snoek en even verder nog een. Dan zweven we door een bos van onder water geplaatste bomen en takken. Hier huizen veel kleine baarsjes die veilige plekjes hebben gevonden tussen de met mosseltjes begroeide takken. In dit "bos" is het zicht weer minder en we we zijn benieuwd of de foto's van Frits lukken.
Wat later gaan we langs een veenwandje omhoog. Hier is het nog wat ondieper en het zicht helemaal belabberd. Dan schiet er ineens nog een snoek voorbij. Volgens mij ziet hij mij ook pas op het allerlaatste moment. Floep, weg is ie alweer. Dan besluiten we maar het laatste stukje te gaan lopen. Het is inmiddels te ondiep geworden om nog verder te duiken.
Het is inmiddels al helemaal donker geworden, de muggen wakker en wij zijn de sigaar. Snel omkleden dus, anders ben je lek gestoken.
Het was geen optimale duik, maar al met al toch een leuke avond en meer gezien dan ik aan het begin had bedacht. Thuis maar niet te veel krabben!

Filmpje van de duik:
https://youtu.be/tdrtcX8gj0Q

Foto's van Frits en Mieke.