Introductie duik met Doofblinden bij Thalassa 18 juni 2010

Vrijdag 18 juni werd een wel heel speciale duikintroductie georganiseerd. Een groepje doofblinden heeft in het zwembad voor het eerst duikles gekregen. Na afloop liep iedereen te stralen omdat het voor hun een grote overwinning was. Doofblind wil zeggen dat ze helemaal doof zijn en nog maar heel weinig kunnen zien (door een kleine koker). Gecommuniceerd wordt via gebarentaal in een kleine ruimte, of gebaren worden gevoeld. Maloush Köhler heeft deze avond georganiseerd. Zij is enthousiast duiker bij Thalassa en kent deze groep goed omdat zij vaak als tolk gebarentaal voor hun vertaald. Iedereen is doof opgegroeid, en heeft het Syndroom van Usher. Daardoor wordt op den duur het zicht sterk vermindert, en ontstaat kokerzicht. De grootte van de koker is bij iedereen verschillend, sommigen kunnen nog via gebaren in kleine ruimte communiceren, anderen moeten de gebarentaal voelen.

Voorpagina nieuws in de Echo van 16 juni dat op 18 juni een aantal doofblinden een duikintroductie gaan doen bij Thalassa.

Het nieuws stond dinsdag 22 juni in het Parool, met een grote foto erbij. Fantastisch dat dit zo prominent geplaatst is. Iedereen is er trost op die aan deze bijzondere avond heeft meegewerkt.