Mieke, Reindert en Loek duiken voor het Monitoringsproject van de schelpdierbank voor de kust bij de Brouwersdam

Vrijdagavond vertrokken we voor het monitoringsproject van de schelpdierbank voor de kust bij de Brouwersdam.
RAVON, NOB en andere organisaties wilden graag weten wat er op dit Nederlandse rif in de Noordzee voorkomt.
Natuurlijk leuk om mee te doen. Weer een keertje duiken op de Noordzee is nooit weg!
Uitstekende begeleiding voor de duikers, goede briefing en volop veiligheidsmaatregelen maakten dit project super aantrekkelijk. En toen wisten we nog niet dat het die dag 24 graden zou worden, terwijl het half oktober is. Om om 8 uur 's morgens aan de Brouwersdam te staan, leek het ons fijn om eerst een nachtje in Ouddorp te slapen.
Zo gezegd, zo gedaan, stonden we zaterdagmorgen fris en fruitig aan zee
voor onze duik.
Vanaf het strand te water, lekker zwemmen door de golven en toen onder.
De stroming viel ontzettend mee! Een heerlijk zacht stroompje voerde ons in de goede richting over het rif van ong. 2 km. lang en 200 m. breed.
De kentering kende twee momenten waardoor die extra lang duurde en wij 71 minuten onder konden blijven. Het was goed zicht (3-4 m.) en de temperatuur viel mee (15 graden).
Lekker zachtjes mee laten nemen op de stroming, goed kijken en onthouden wat je zag en vooral veel foto's maken. Eenmaal weer terug op "Hollandse bodem" stond er een lunch uit het vuistje klaar en toen alle gegevens verwerken in een database.
Het werd een fantastische dag en waren pas weer in de avond thuis.
En och.... 26 uur onderweg voor één duik? Een beetje gek van duiken? Wie durft dat te beweren? Het was een fantastische duikdag met Mieke Snoek en Reindert

Tekst en Foto's van Loek Homan