Schelphoekweekend 8-10oktober Zeeland 2021

Op 8 oktober was het weer zover: we vertrokken met een flinke groep naar de Schelphoek bij Burgh Haamstede. Er werd mooi weer voorspeld, dus iedereen was in opperbeste stemming. Traditiegetrouw druppelde iedereen vanaf de middag binnen. Sommigen maakten op vrijdagmiddag al hun eerste duik. Bij de Zeelandbrug zou volgens de Duikersapp de kentering om 17.00 uur vallen en het bleek wederom behoorlijk aardig te kloppen. Er waren nog een paar clubgenoten naar de brug gekomen voor een duikje en de sfeer zat er dus snel in. Margje was mee en haar viel ten deel om, samen met Ria, als duikleiders te fungeren. Met Reindert gleed ik een half uurtje voor de kentering het water in, richting de rechter pijler. Met onze ervaring en wat geluk kwamen daar precies uit. We draaiden een mooi rondje om de pijler en driftten naar de andere pijler. Daarna kwam de meest linkse pijler aan bod en begaven we ons onder de brug vandaan. Het werd een leuke duik met Bruine plooislakkken, Harlekijn slakken en Groene Wierslakken. En uiteraard nog veel meer ander spul. Het zonnetje liet ons niet in de steek en na de duik warmden we allemaal weer lekker op. Toen richting de Schelphoek, waar Elise al had gezorgd voor alle ingrediënten om pannenkoeken en soep te maken. Al gauw waren de slaapzaaltjes verdeeld en nog wat later zaten we met z’n allen lekker aan de soep en pannenkoeken.
’s Avonds liet Mieke zich zelfs nog eens overhalen om met Richard nogeen nachtduikje te maken, terwijl de rest het hield bij borrelnootjes en een alcoholische versnapering. Het was al gauw na twaalven en langzaamaan vertrok iedereen naar z’n/haar (stapel)bedje, want de volgende dag zou er gedoken worden met onze duikers in opleiding. Het was wel een beetje jammer dat het de volgende ochtend heel mistig was en de temperatuur lag ook nog eens laag, maar het zou heel mooi weer worden, dus geen nood! We vertrokken naar de lange muur, eigenlijk Nieuwe Kerkweg genaamd, en tot onze verbazing was het daar heel rustig. Gauw de pakken aangetrokken en het water in. Oh …. Wat een mooi helder water! Met Joop, Joran en Pim zoek ik een mooi rustig plekje om een geassisteerde opstijging te maken. Het verliep heel netjes, dus konden we met een gerust hard onze duik voortzetten als een echte fun-duik. Natuurlijk had ik lopen verkondigen dat ik precies wist waar we een prachtige zeedahlia konden vinden, maar omdat we op een heel andere plek onze opstijging hadden geoefend moest ik wel even echt mijn best doen om ‘m te vinden. Gelukkig was de dahlia me genadig en hielp het heldere water mee, dus werd het geen afgang voor me. Bijna 3 kwartier later staken we onze hoofden weer boven water. Via de trap of de steiger klommen we het water uit en kleedden we ons gauw om. Ook nu hielp het zonnetje ons weer om op te warmen, want het water is toch fris: 14 graden. Gelukkig is het heerlijk zonnig weer geworden.
Terug naar de Schelphoek, lunchen met calorierijke ingrediënten en dan weer richting onze tweede duikstek van die dag: het gemaal bij Dreischor. Daar duik ik met Frits. Net als een paar weken geleden, toen ik hier met Henk dook, zwommen er werkelijk honderden garnaaltjes rond de dukdalven bij het gemaal. Met mooi licht en helder water zorgde dit voor prachtige beelden. Het gewriemel van al die beestjes is natuurlijk pas goed te zien op een filmpje. Dat kan je zien op onze Facebookpagina, maar hier moet je het doen met een mooie foto van Frits. Na dit hoogtepunt gaan we rustig terug naar onze entree. Het leuke van deze duikstek is dat het er nog net zo is als ruim 30 jaar geleden. Geen moderne steiger, maar slechts een steile trap en een klein houten trapje om over de muur te klimmen. Dan door het gras naar beneden en glibberend het water in lopen. Nu doen we dat natuurlijk andersom.
Intussen maakt Tonnie met Margje haar eerste buitenduik. Margje komt er super enthousiast uit. Het was een enorme belevenis voor haar. Ook Maaike maakt haar eerste buitenduik en deelt het enthousiasme van Margje.
Na het omkleden gaan we richting ons tweede thuis. Daar wordt in de tussentijd flink gekookt door onze niet-duikers! Er wordt flink genoten van alle opgediende gangen en alle lof was op het eind weer voor onze culinaire team. Natuurlijk wordt er op onze bekende luidruchtige wijze nog aandacht besteed aan de twee dames met hun allereerste buitenduik.
Voor ons culinair team natuurlijk geen afwas, maar wel voor diverse anderen die niet gekookt hadden. Driftig wordt er gewassen, gedroogd, maar ook gezongen ! De boel is snel aan kant en het is tijd voor spelletjes, chips, drankjes en veel meer anders. Onze stookmeester Richard port de openhaard op, Elise speelt gitaar, chips-zakken kraken, de avond duurt nog lang ……
Zondagochtend wordt er door een groep gedoken bij de Brouwersdam. Niet zo’n bekende duikplek in de Noordzee, waar je precies de juiste omstandigheden moet hebben om te duiken. Reindert heeft het allemaal uitgezocht: we kunnen! Zelf vind ik het elke keer weer een leuke plek. Maximaal 4 m. diep, nauwelijks stroming, een hele lange kentering, dus tijd genoeg om een lange duik te maken als het water niet te koud is. Deze keer gooit helaas een bootje met 3 vissers roet in het eten voor 2 van ons, maar de andere duikers maken een leuke duik. Onder andere Joran maakt zijn eerste duik in de Noordzee. Dus ondanks alle schrik, toch ook weer wat te vieren!
Dan nog één keer terug naar de Schelphoek. De boel moet toch worden opgeruimd en netjes achtergelaten worden. Bovendien moeten we toch onze spullen pakken om weer richting huis te vertrekken.
Het was weer een fijn weekend om op terug te kijken en het mooie is: 13, 14 en 15 mei 2022 gaan we weer!

Loek.

Voor het filmpje van de garnalen zie: https://youtu.be/IZHnKEgF1yg