Zeenaaktslakken spotten in de Oosterschelde
Wij (Reindert en Mieke) zijn altijd op zoek naar zeenaaktslakken. Met 75 soorten in Nederland hebben we er max 25 ooit gezien. Dus er nog is veel te ontdekken in de Nederlandse wateren. Nadat we een cursus bij Peter van Bragt hebben gedaan in 2017, een bioloog en specialist in zeenaaktslakken, weten we beter waar we op moeten letten om ze te spotten. Als je kijkt naar wat de zeenaaktslak eet en dat mosdiertje of die cypres ziet onderwater dan kan je daar in de buurt een naaktslak verwachten. Ook de eierkrans is goed te spotten en het geeft aan welke zeenaaktslak hier zijn eitjes heeft afgezet. En elk seizoen kent zijn pieken in de ene soort of de andere soort. Op elke duikstek weet je op een gegeven moment welke zeenaaktslak je kan verwachten. We doen verslag van ons Schelphoekduikweekend van juni 2021 en welke zeenaaktslakken we denken te hebben gespot op elke duikstek.
Zoetersbout: brede ringsprietslak en groene wierslak
Zeelandbrug duik 1: grote vlokslak, harlekijnslak, Millennium-wratslak (geitodoris plantana), groene wierslak
Zeelandbrug duik 2: Millennium-wratslak, harlekijnslak, groene wierslak, witgezoomde knuppelslak
Schelpdierenbank Noordzee: harlekijnslak, groene wierslak
Sint Annaland: Millennium-wratslak, harlekijnslak, groene wierslak
Vlietepolder: veelstippige of roodgevlekte kroonslak, witgezoomde knuppelslak en/of bleke knuppelslak, harlekijnslak, slanke waaierslak (of coryphela verrucosa), kleine boompjesslak
Vlietepolder is een bijzondere duikstek waar we nog niet zo vaak zijn geweest. Je kan hier alleen bij LW duiken. Bij het peilhuisje loop je over een lange strekdam naar de rechter inham waar je over de oesters het water in loopt. Links zie je de Oosterschelde kering, gelukkig op zo’n 8 km afstand. Het is hier altijd afwachten wat het zicht is. Vaak is het een soort mist onderwater maar wel genoeg zicht om over het zand het talud af te dalen. Op zo’n 5 meter komen de stenen die begroeid zijn. Het stroomt en we zwemmen er tegenin. Overal zie je bosjes zee cypres en vliescelmosdiertjes, dat is een heel dun wit wafel patroontje. Hierop zit vaak een klein strengetje van zeenaaktslakken eieren. Dus zoeken naar de zeenaaktslakjes, zoeken en zoeken. En na tig bosjes en vele stenen later, …..JA! Piepkleine zeenaaktslakken. Door het leesvenster van mijn duikbril zie ik wel iets beter de contouren en kleur. Een wit lijf met rode vlekjes en de dikke bolle cerata (uitstulpsels op de rug als een soort tentakeltjes) zijn wit. Het is de veelstippige of roodgevlekt kroonslak. We zien ook andere eierkransjes en zien hier ook de witgezoomde knuppelslak en/of de bleke knuppelslak. En als klap op de vuurpijl zie ik een mini kleine boompjesslak, heel duidelijk de boompjes aan zijn lijf, maar zo mini 8-10 mm in lengte van de naaktslak. Op de terugweg zien we hele klompen van dikke harlekijn slakken bij elkaar, vaak 3-4 stuks bij elkaar en veel groter dan bij de Zeelandbrug. We komen enthousiast boven, en dan hoor je dat er op 15 meter een zeepaardje is gezien. Dan denk je toch: er is nog zoveel te ontdekken, elke duik weer.
Plompetoren: witgezoomde knuppelslak, bleke knuppelslak, harlekijnslak
En dan kom je thuis en kijk je de foto’s op de computer, en dan…. zie je nog meer mini veelstippige of roodgevlekte kroonslakken en mini kleine boompjesslak vlak bij een groene donderpad. Tja, zoveel te ontdekken onderwater en zelfs nog bovenwater als je de onderwaterfoto’s bekijkt.
Meer over de zeenaaktslakken:
Handig voor in je duikkist is de Nederlandse zeenaaktslakken kaart met 62 soorten erop.
Website van Stichting Anemoon met flora en fauna van Nederland
Alle zeenaaktslakken staan per soort op de website van Peter van Bragt; blauwtipje.nl
Mieke en Reindert